LiveRoof Deep

LiveRoof Deep

kenmerken

Bodemdiepte: Ongeveer 6″
Modulegrootte (kunststof): 1′ x 2′ x 3-¼”
Verzadigd gewicht: Ongeveer 40-50 lbs per vierkante voet
Drooggewicht: Ongeveer 30 pond per vierkante voet*

Wat is een LiveRoof Deep?

Het Deep systeem wordt gebruikt voor biodiverse groendaken. De bodemdiepte is 6 inch, waardoor het mogelijk is om niet-succulente planten te ondersteunen. Er kan bijvoorbeeld een prairie of schaduwtuin op het dak gecreëerd worden. Het gewicht is groter, ongeveer 40-50 pond per vierkante voet, afhankelijk van de grond en de planten. Maar dit zorgt niet voor hogere kosten van de draagconstructie.

Wat doet een LiveRoof Deep?

Biodiversiteit, prairies en tuinachtige vaste beplantingen; daar is het Deep systeem erg geschikt voor. Ook voedselverbouwing en schaduwbeplantingen zijn mogelijk op daken die te schaduwrijk zijn voor sappige planten. Het bespaart energie, is goed voor stormwaterbeheer en voldoet gemakkelijk aan de eisen die aan groenzones worden gesteld.

Omdat het veel verschillende planten kan ondersteunen, is het de optimale plek voor bijvoorbeeld vlinders, bijen en vogels. De planten kunnen zowel willekeurig en natuurlijk als in patronen geplant worden. Het Deep systeem gaat naadloos over op het Standard systeem of het Maxx systeem zonder dat er tussenranden nodig zijn.

De planten

De planten in het Deep systeem zijn lage- tot hooggroeiende sedumplanten en verschillende vezelig gewortelde, kruidachtige, vaste planten. Ook inheemse vormbomen, rietvelden, grassen en eetbare planten zijn mogelijk. Planten met houtachtige wortelsystemen, zoals struiken, gebruiken we niet omdat ze het watersysteem kunnen beschadigen. De kleuren van de bladeren variëren sterk: groen, geel, rood, paars en blauw zijn mogelijk. Bloemen van elke kleur en elke vorm zijn verkrijgbaar.

Hoe ziet het eruit?

Hoe het dak er uit ziet, wordt bepaald door de selectie van de planten. Vaak worden de planten op een natuurlijke of willekeurige manier geplant bij het maken van een prairiehabitat. Omdat er vaak veel wind staat bij daken, worden grassen gebruikt voor een extra element van beweging.

Wat heeft een LiveRoof Deep nodig?

Het Deep System heeft een enorme waterbergende capaciteit. Maar de planten die gebruikt worden, slaan meestal niet het water op, zoals de vetplanten die worden gebruikt in de dunnere bodemprofielen. Daarom moet een ingebouwd irrigatiesysteem met sproeirotor in het ontwerp worden opgenomen. In de grindgronden die worden gebruikt voor groendaken gebruiken de sproeirotorkoppen veel minder water dan druppel- of subirrigatiemethoden. De irrigatiefrequentie is afhankelijk van het klimaat en het type plant, maar over het algemeen moet er in de zomermaanden om de drie à vier dagen geïrrigeerd worden.
Er is meer onderhoud nodig dan bij de andere systemen, maar minder dan bij de traditionele landschapsbeplantingen. Dat komt omdat de LiveRoof-grond niet vol zit met onkruidzaden.

Hoe groeit het?

Veel ontwerpers geven de voorkeur aan een basislaag van vetplanten als levend mulch, in combinatie met de kernaccentplanten. Deze planten worden vanaf pluggen geplant en op de kwekerij opgekweekt tot ze goed geworteld zijn. Het is belangrijk om uw LiveRoof-kweker van tevoren goed op de hoogte te stellen als er ongewone soorten of hoeveelheden nodig zijn. De kweektijd varieert van ongeveer 10 tot 16 weken, afhankelijk van het klimaat en de plantenselectie.

De kosten voor een LiveRoof Deep

Vanwege de bodemdiepte, de plantensoorten en de relatief langere installatietijd is het Deep systeem duurder dan het Standard systeem. Maar net als bij de andere systemen bespaart u energie, verlengt u de levensduur van het dak, leeft u groeneisen na en stimuleert u de kwaliteit van het leven op uw groendak.