LiveRoof Lite

LiveRoof Lite

kenmerken

Bodemdiepte: Ongeveer 2-½”
Modulegrootte (kunststof): 1′ x 2′ x 1-¾”
Verzadigd gewicht: Ongeveer 15-17 lbs per vierkante voet
Drooggewicht: Ongeveer 12 pond per vierkante voet*

Wat is een LiveRoof Lite?

Het Lite systeem gebruiken we meestal bij renovatieprojecten, wanneer het groene dak zo’n zes tot acht kilo per vierkante voet (ongeveer 0,0929 m2) is. De bodemdiepte is 2,5 inch. Dat is voldoende voor laaggroeiende vetplanten en voor een aantal accentplanten. Voor warme klimaten is dit systeem minder geschikt.

Wat doet een LiveRoof Lite?

Stormwaterbeheer, energiebesparing en biodiversiteit; daar zorgt het LiveRoof Lite systeem voor. Met name als het in de zomer zorgvuldig wordt geïrrigeerd. Meestal voldoet het aan de eisen van groenzones. De planten die in het Lite systeem groeien, trekken veel vlinders en bijen, en kunnen zorgen voor patroonontwerpen in het dak.

De planten

De planten die in het Lite systeem worden gebruikt, zijn laaggroeiende vetplanten met een fijne tot middelgrote textuur en enkele sieruien, die verticaal zijn en ook zorgen voor textuur.

Hoe ziet het eruit?

De ontwerpen van de vetplanten in dit systeem variëren van mosachtig tot gazonachtig (middelgrote textuur). De kleuren van de bladeren zijn groen, geel, rood of blauw en de bloemen zijn wit, geel, roze en rood. De laaggroeiende (6″-10″ hoog) sieruien worden gebruikt voor accent en hebben meestal groen- of blauwachtig bladeren en witte, roze of paarse bloemen.

Wat heeft een LiveRoof Lite systeem nodig?

Omdat het Lite systeem slechts 2,5 inch grond heeft, droogt het in de zomer snel uit. Daarom is een ingebouwd irrigatiesysteem erg handig. In de zomer moet het één keer per week ongeveer 25 tot 30 minuten (ongeveer 2,5 cm water) worden besproeid.

Ook moet de bodemvruchtbaarheid beheerd worden. Daarvoor is in het voorjaar een hoogwaardige zwavelhoudende meststof nodig. Daarnaast moet de Smart Weeding™-methode van LiveRoof worden gevolgd. Dan maakt degene die het dak onderhoudt tijdens het groeiseizoen om de twee weken een korte ‘onkruidwandeling’. Dit voorkomt nieuw onkruid en dat het zich voorplant.

Hoe groeit het?

De basisvetplanten (meestal sedumplanten) groeien uit stekken die eerst worden gemengd, vervolgens op het grondoppervlak worden aangebracht en ten slotte in de kwekerij tot volle wasdom worden gebracht. Is de ontwerper op zoek is naar iets unieks? Dan kan worden gestart met een combinatie van sedumpluggen en stekken. Accentplanten zoals sieruien, worden ook uit stekken geplant. Het proces totdat de planten volgroeid zijn duurt, afhankelijk van het klimaat, 8 tot 12 weken. Daarna worden ze geleverd en op het dak geplaatst.

De kosten voor een LiveRoof Lite

Het LiveRoof Lite systeem is zuinig en eenvoudig te installeren. De planten die gebruikt worden zijn relatief goedkoop en groeien snel.