De toepassingen
Sedum is breed inzetbaar. Hieronder de mogelijkheden op een rij:
- Groene dakbedekking voor platte en schuine daken van onder meer (bedrijfs)gebouwen, kantoren en woningen.
- Groene dakbedekking voor onder meer schuurtjes, carports, uitbouwen, containerhokjes en dierverblijven.
- Als bodembedekker in de tuin: onder meer rond vijvers, waterpartijen, tussenstroken van een oprijlaan, rotondes en tussenstroken van trambanen.
Voorwaarden voor de toepassing sedum
- De bestaande dakbedekking moet waterdicht en wortelwerend zijn (eventueel met gebruik van een wortelwerende folie).
- Gebruik van drainagematten, waardoor geen plasvorming maar een goede afwatering ontstaat.
- Geen schaduw maar zon of halfschaduw.
- Dakconstructie moet minimaal 100 kg per m² (ook na een zware regenbui) kunnen dragen.
- Het dak heeft een opstaande dakrand van minimaal 10-12 centimeter; dit voorkomt dat de substraatlaag verschuift of van het dak spoelt of waait.
De voordelen van een groendak
De voordelen van een groendak op een rij:
- Beschermt de dakconstructie en verlengt daarmee de levensduur van uw dak verlengt.
- Een bitumen dak kan tijdens hete zomers wel 80ºC worden en ’s winters afkoelen tot –20ºC. Een verschil van maar liefst 100ºC. Bij een groendak is het verschil maximaal 35ºC. Daardoor ontstaat minder krimp en uitzetwerking.
- Het dak wordt vrijgehouden van UV-straling en er is minder dampwerking. Berekeningen tonen aan dat een groendak al na 4 of 5 jaar is terugverdiend door een vermindering van de energiekosten.
- Het hemelwater wordt geleidelijk afgevoerd. Dit voorkomt overbelasting van het rioolstelsel.
- Het geeft uw (bedrijfs)gebouw of woning een duurzaam imago.
- Eenvoudig aan te brengen en onderhoudsarm.
- Geluidsdempend.
- Geschikt voor daken met een helling van 0 tot 45º.
Extensieve groendaken
Extensieve groendaken, dat is de verzamelnaam voor sedum-, mos, gras- en kruidendaken. De dikte van de groendakopbouw bedraagt hierbij maximaal 15 cm en de hoogte van de begroeiing maximaal 50 cm. De begroeiing ontwikkelt zich tot een min of meer ecologisch stabiele plantengemeenschap, die zichzelf in stand houdt met een minimum aan onderhoud.
Sedumdak
De begroeiing bestaat uit een kleinere soort vetplant in verschillende kleuren die kan worden gecombineerd met mos. Sedumdaken zijn licht van gewicht; een substraatlaag van 4 cm is vaak al voldoende.
Kruidendak
Verschillende combinaties van grassen en kruiden, vaak met een basis van sedum. De dakbedekking is relatief licht van gewicht, al naar gelang de samenstelling.
Intensieve groendaken
Intensieve groendaken zijn daktuinen met een opbouwhoogte van meer dan 15 cm. De begroeiing kenmerkt zich door de aanwezigheid van struiken en bomen, eventueel in combinatie met gazon en/of bodembedekkers. Bij deze vorm van dakbegroeiing is intensief onderhoud nodig, bestaande uit onder meer water geven, snoeien, bemesten en onkruid wieden.
Grasdak
Een grasdak vereist een voedingslaag van 15- 20 cm bij een plat dak en minimaal 20-25 cm bij een hellend dak. Er is een zware dakconstructie noodzakelijk. Grasdaken zijn geen gazondaken, al hebben ze dezelfde begroeiing. Een grasdak is bedoeld als dakbedekking. Wilt u het als daktuin gebruiken en er ook op kunnen lopen? Dan is een speciale dakconstructie noodzakelijk en wordt grasdak gerekend tot de intensieve groendaken.

Verschillende systemen kennen verschillende samenstellingen van materialen, waarbij soms verschillende functies in één fysieke laag worden samengevoegd. Dit is het verschil tussen functionele en fysieke lagen.